

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı
Yaşadığımız yüzyılda ülkelerin iyi yetişmiş, donanımlı, mutlu, sevmeyi bilen, duyarlı, düşünebilen, doğru karar verebilen, ülkesini seven bireylere gereksinimi vardır. Bunun için de sağlıklı ve iyi bir eğitim ortamının oluşturulması gerekmektedir. Eğitimin istenilen düzeye ulaşabilmesi için, çevre ve günün koşullarına uygun belirlenen nitelikte program ve plan hazırlanmalıdır.
Günümüzde erken çocukluk eğitiminin yanı sıra özel eğitim kurumlarının hızla yayılması, bu sektörde büyük bir ihtiyaç doğmasına neden olmuştur. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanının MEGEP kapsamına alınması ve bu çerçevede programlarının sektör analizine dayalı olarak modüler esaslı hazırlanması, ülkemiz insanlarının eğitimi açısından çok önemli olan bu sektöre ara eleman yetiştiren mesleki ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir.
ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı Programında;
1. Erken çocukluk eğitimi,
2. Özel eğitim dalları yer almaktadır.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
ALANIN TANIMI
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
ALANIN AMACI
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
1. ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ
TANIMI
Erken çocukluk öğretmen yardımcısının sahip olduğu, çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
AMACI
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında erken çocukluk öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
İSTİHDAM ALANLARI
ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ MEZUNLARI
*KAMU KURULUŞLARINA BAĞLI KREŞ,YUVA VE ANAOKULLARINDA,
*ÖZEL SEKTÖRE BAĞLI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA,
*GÜNDÜZ BAKIM EVLERİNDE,
*ÇOCUK KULÜPLERİNDE,
*ÇOCUK BAKICISI OLARAK EVLERDE,
*SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMUNDA
MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER
ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ
Çocukları seven, Türkçeyi akıcı,düzgün ve doğru kullanmada başarılı, sabırlı, hoşgörülü,sevecen, oyun,müzik, drama iletişim dallarında başarılı,alan bilgi donanımına sahip,fiziksel ve ruhsal yönden sağlıklı,hareketli,neşeli,aktif kendine güvenli,sorumluluk sahibi ,grup çalışmalarına uyumlu olmayı gerektirir.
2. ÖZEL EĞİTİM
TANIMI
Özel eğitimde öğretmen yardımcısının sahip olduğu, özür grubuna uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
AMACI
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında özel eğitimde öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
İSTİHDAM ALANLARI
ÖZEL EĞİTİM DALI MEZUNLARI
*SPASTİK ÇOCUKLAR MERKEZLERİNDE,
*İŞİTME ENGELLİLER OKUL VE REHABİLİTASYON MERKEZLERİNE,
*ZİHİNSEL ENGELLİLER OKUL VE REHABİLİTASYON MERKEZLERİNE,
*GÖRME ENGELLİLER OKUL VE REHABİLİTASYON MERKEZLERİNDE,
*ÜSTÜN ZEKALILAR EĞİTİM KURUMLARINDA
ÖZEL EĞİTİM
Sevecen , Türkçeyi akıcı,düzgün ve doğru kullanmada başarılı , oyun,müzik, drama iletişim dallarında başarılı,empati kurma yeteneğine sahip, Jest ve mimiklerini etkili kullanabilen, fiziksel ve ruhsal yönden sağlıklı ,soğukkanlı,problem çözme becerisine sahip,sabırlı kişilik özelliğine sahip özverili çalışabilen, işbirliği yapmaya elverişli olmayı gerektirir.
YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER
Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.
1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Çocuk Gelişimi ve Eğitim alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.
3. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.
4. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
5. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
6. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.
EĞİTİM SÜRESİ
1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. Sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.
HEDEFİMİZ
*Atatürk ilkelerine yürekten bağlı,
*Toplumsal sorumluluk bilinci gelişmiş,
*Yaşam boyu eğitime inanan,
*Çok boyutlu ve bağımsız düşünme yeteneğine sahip,
*Girişimci,çağdaş, nitelikli,donanımlı,idealist,evrensel değerlere sahip,
*Çağımızın gereği olan insan ilişkileri, iletişim kurabilme,takım bilincine sahip,
*Değişimlere ve teknolojiye uyum sağlayabilen,
*Aranan ve tercih edilen bireyler yetiştirmek.
ALANIN DURUMU
1962-1963 öğretim yılında Kız Enstitüsünde başlayan Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanımız halen,Kız Meslek Lisesi,Anadolu Kız Meslek Lisesi ve Mesleki Açık Lisede Eğitimini sürdürmektedir. Kız Meslek Lisesinde;90 Anadolu Kız Meslek Lisesi;106 Mesleki Açık Lisede;86 Uygulama anaokulunda;70 öğrencimiz bulunmaktadır. Alanımızın labaratuarı niteliğindeki Uygulama Anaokulumuz ,2011-2012 öğretim yılında 50. yılını kutlamakta ve çalışmalarını başarı ile sürdürmektedir. 2010-2011 Uygulama anaokulumuz EĞİTİMDE KALİTE ÖDÜLÜ sürecinde Zonguldak Birincisi,Türkiye Üçüncüsü olmuştur.Ayrıca anaokulumuz Beyaz Bayrak sahibidir. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanına ait, donanımı sektör ve velilerimizin desteği ile sağlanmış 3 Atölyemiz bulunmaktadır.Uygulama anaokulumuzda 4-5-6 yaş öğrencilerinin eğitimlerini sürdürdükleri 4 sınıfımız mevcuttur. Derslerimiz, Yaparak-yaşayarak öğrenme ilkesine uygun ,Teknolojik donanım ile , (tepegöz,projeksiyon,bilgisayar,ışıklı masa, vb. ) öğrenci merkezli olarak sürdürülmektedir. Ayrıca bölümümüzün 2 kütüphanesi(Biri Anaokulunda ,biri Atölyede ) mevcut olup. Alanımıza yönelik yayınlar düzenli olarak takip edilmektedir.