

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı
Otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları gibi yerlerde temizlik ve sağlık kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip, müşteriye sunumu ile ilgili yeterlikleri ve becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
AMACIMIZ: Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Öğrencilerimize, temel bilimleri içeren bilgi ve beceriler ile Yiyecek İçecek Hizmetleri sektöründeki mesleklere ilişkin özel mesleki bilgi ve becerileri kazındırmanın yanı sıra eğitim programları ile,
- Çevredeki insanlarla sağlıklı iletişim kurabilen,
- Çağdaş teknolojiyi kullanabilen,
- Problem çözebilen,
- Alanında kazandığı bilgi ve becerileri doğru kullanarak sektörün ihtiyaç duyduğu kaliteli ürün ve hizmet sunabilen,
- Uygulama sonuçlarını izleyerek değerlendiren ve gerekli önlemleri alabilen,
- Araştırma yaparak her konuda yenilikleri takip eden ve hayata geçirebilen,
- Tüm kaynakları etkili ve verimli kullanarak maliyet hesabı yapabilen,
- Kendi iş yerini kurma düşüncelerini faaliyete geçirmeyi planlayan
- Tekniğe uygun üretim yapan bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI DALLARI
1. MUTFAK HİZMETLERİ
2.PASTACILIK
3. SERVİS HİZMETLERİ
4. BAR HİZMETLERİ
5. HOST- HOSTESLİK
OKULUMUZDA BULUNAN YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI ALT DALLARI
1946 yılından itibaren Ev Ekonomisi ve Beslenme alanı olarak eğitim veren alanımız, daha sonraki yıllarda Ağırlama ve Gıda Teknolojisi adı ile , 2005- 2006 öğretim yılında Yiyecek İçecek Hizmetleri – Mutfak dalı olarak halen eğitim ve öğretime devam etmektedir.
MUTFAK DALI: Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
EĞİTİM SÜRESİ: Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
ZONGULDAK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ YİYECEK – İÇECEK HİZMETLERİ ALANI STRATEJİLERİ
1. Alan öğrencilerimizin uluslar arası standartlara uygun yetiştirilmelerini sağlayarak, ulusal ve uluslar arası çalışmalarda mesleki başarılarını arttırma
- Öğrencilerin mesleki kimliklerini geliştirmek.
- Atölyelerde öğrencilerin çalışma şartlarının, öğrenimi etkin kılacak şekilde düzenlemek.
- Öğrencilerin proje çalışmalarına teşvik edilmesi.
2. Alanın bölge sektör ihtiyacına cevap verecek düzeye getirilmesi
- Bölge sektörü ile iletişimi geliştirme
- İhtiyaç doğrultusunda yeni dallar açma
- Teknolojik gelişimleri takip etme
3. Mezun öğrencilerimizin takibi ve işe yerleştirme
- Mezunlarımızın takibinin yapılması
- Sektör ihtiyacı doğrultusunda işe yönlendirme
4. Hazır üretim atölyesinin pazarının geliştirmek.
- Her yıl atölye karını % 5 arttırmak. Öğrenci bazında % 10 arttırılması
- Alanda yapılan hizmet ve üretimleri tanıtımını yaparak, farklı hedef kitlelerine ulaşmak.
5. Alanı bilinçli tercih eden öğrenci sayısını arttırma.
- Alan tanıtımına yönelik faaliyetlerin arttırılması
6. Çevre eğitim ihtiyacına cevap vermek.
- Yetişkinlere yönelik meslek eğitimleri
- Hobi kurslarının açılması
OKULUMUZ YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANININ DURUMU
Yiyecek ve içecek hizmetleri alanının eğitim ortamları, bir uygulama atölyesi, bir üretim atölyesi ve bir servis salonundan oluşmaktadır.